Miért nélkülözhetetlen a sales tanácsadás egy feltörekvő üzlet számára?

jún 16, 2023

 

Miért nélkülözhetetlen a sales tanácsadás egy feltörekvő üzlet számára?

jún 16, 2023

 

Tanácsadás, coaching, mentorálás – akárhogy is hívjuk, ma már külön iparág épül erre minden területen. Napjainkban a meglévő tudásunk hosszú távon mit sem ér. Állandó a változás és ha nem fejlesztjük magunkat, könnyen a sor végére kerülünk.

Az értékesítés sem kivétel ez alól. Még ha van is egy jól működő sales rendszerünk, semmi sem garantálja, hogy az 1-2 év múlva is kielégítően teljesít majd. Fejlődni kell. Tartani kell a lépést, haladni a korral, felfedezni új eszközöket, felhalmozni még több tudást – ehhez pedig a külső szakértők bevonása egy jó módszer lehet.

Egy ilyen együttműködés magában foglalhatja az iránymutatást, a támogatást, a tréningeket. Mindent, ami megágyaz a fejlődésnek, hogy csapatunk sikerrel vehesse a kihívásokat. A megfelelő tanácsadással biztosra mehetünk azzal kapcsolatban, hogy házon belül megvan az a szükséges tudás, stratégia és magabiztosság, ami az értékesítéshez kell.

Miben mutatkozik meg az értékesítési tanácsadás hatása?

1. Egyénileg mindig van lehetőség a fejlődésre

Így sales csapatunk tagjai is gyakorlatilag bármilyen téren előre tudnak lépni célzott tréningek segítségével. Fejleszthetőek a kutatási technikák, tárgyalóképesség, kifogáskezelés, prezentálás, stb. Ezen skillek csiszolgatásával pedig csapatunk még könnyebben veszi majd az akadályokat és megőrizheti/javíthatja pozícióját a versenytársakkal szemben.

Ezért is érdemes egy cégnek ebbe pénzt fektetnie.

2. A tanácsadás erőteljes hatással van a sales teljesítményre

A coachok könnyen megtalálják a fejlődési lehetőségeket a rendszeren belül: ezeket felmérve elérhető célokat tűznek ki, majd személyre szabott action plan-el állnak elő. Újragondolják a stratégiát, a gyengeségek elrejtésével és az erősségek kidomborításával pedig jobb eredmények érhetőek el.

Az eredmény pedig: folyamatos növekedés, javuló teljesítmény.

3. A sales gyakran kihívásokkal teli, nehéz műfaj – nagy a nyomás

A fent leírt fejlődés azért is jó, mert ezáltal nő az önbizalom. A frissen megszerzett tudás birtokában az emberek motiváltabban vetik bele magukat a munkába, kialakul egy pozitív hozzáállás és így nem rettennek meg a kihívások láttán.

4. A tanácsadás talán legkézenfekvőbb előnye, hogy egy külső szemlélő átlátja a belsős folyamatokat és objektíven eszközölhet változtatásokat

Így még hatékonyabb lehet a sales gépezet, optimálisabb munkafolyamatok alakulhatnak ki. Ez egy célzott problémamegoldás.

5. A tanácsadás jóvoltából a csapat tagjai megtanulhatják az előre megírt sales folyamatok (protokoll) fontosságát

Ezek adnak keretet a mindennapi feladatoknak és az első számú biztosítékai annak, hogy az elvégzett munka sikerre vezet. Ezekhez kell tartanunk magunkat és a legtöbbet kihozni ebből a felépített rendszerből. Ez a folytonosság vezet előre.

6. A tudásmegosztás a kulcs

Amikor a külsős szakértő segít, átad valamit a szaktudásából, tapasztalatából, látásmódjából, ami komoly értéket képviselhet a cég számára. Az ilyen tanácsadások alkalmával pedig házon belül is van lehetőség a tudás átadására. A senior kollégák is megoszthatják a best practice-eket a fiatalabbakkal, akik ezeket az információkat hasznosítva még jobbak lehetnek.

Az üzleti életben óriási a verseny. Ha nem élünk az ilyen lehetőségekkel, akkor majd a versenytársak fognak. Optimalizálni kell a folyamatokat és frissíteni a tudást – ez kell a versenyképesség fenntartásához. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot ITT és megmutatjuk, hogyan segíthetünk a céljaid elérésében!

További tartalmak

Inbound vs. outbound sales

Inbound vs. outbound sales

A B2B sales területén több különböző módszer is létezik az új ügyfelek megszerzéséhez. Az értékesítés eszköztára ma már két fő csoportra bontható: létezik...