(ESETTANULMÁNY) – 0-tól az 1 millió Forintos havi átlag bevételig

márc 7, 2023

 

(ESETTANULMÁNY) – 0-tól az 1 millió Forintos havi átlag bevételig

márc 7, 2023

 

2021 áprilisában kezdtük a közös munkát partnerünkkel, ahol a napi értékesítés korábban erősen akadozott a kialakított folyamatok hiányában, így értelmezhető bevételt sem generált.

2022 évet pedig úgy zártuk, hogy elértük átlagos 1.300.000 Forintos havi bevételt, a 150.000 Forintos átlag árú szolgáltatásokkal.

Ezt a forgalmat hideghívásokkal és automatizált hideg email láncok segítségével, illetve a folyamatok folyamatos optimalizálásával értük el. Ebben a cikkben szeretném feldolgozni a főbb sarokpontokat az átlagos 1.300.000 Forintos havi bevételig, illetve szeretnék néhány fontosabb tanulságot is levonni.

1., Előzmények

Adott volt egy szuper cég, szuper szolgáltatással, szuper múlttal, aki működik külföldön már régóta, de a magyarországi sales akadozott. Voltak kisebb-nagyobb sikerek, de a számítható folyamatos sales bevételre nem lehetett alapozni.

Sok cég hibásan épít arra, hogy csak az ajánlásokból, vagy marketing eszközökből bejövő megkeresésekből meg él. Partnerünknél ez nem volt így. Ők felismerték, hogy szükség van napi sales-re, de a használt folyamatok nem hozták azt az eredményt, amire számítottak.

2., Kiindulási pont

Alapvetően elég ügyesen össze volt rakva a B2B lead generáló struktúra és a bejövő lead-eket is egy egészen jó értékesítési tölcsérbe vezették be. Ment napi 20-25 megkeresés, ami zömében hideg és meleg hívásokból állt, amiknek célja egy találkozó szervezése volt, a találkozónak pedig a cég bemutatása.

3., Felmerülő problémák

Túl sok hívás – Az ügyfelek túl sokszor lettek megkeresve, ráadásul rossz időpontokban, ami miatt elkezdett kialakulni a kép, hogy túl erőszakos a cég.

Értelmetlen hívások – Olyan ügyfelek is meg lettek keresve sokszor, akik nem is relevánsak és ez sem javított a cég megítélésen.

Eltűnt érdeklődők – Az értékesítési tölcsérbe bekerült érdeklődők eltűntek mindenféle válasz nélkül.

Meghiúsult lehetőségek – Sok lehetőség, ami kinyílt a lead generálás során elveszett, így a zárási arány az átlag elvárások alatt volt.

Eredménytelen hívások – Túl sokszor csapták rá a telefont az értékesítőkre, vagy ha tudtak is pár szót váltani az ügyféllel, akkor sem lett semmi eredménye a dolognak.

Sok kezeletlen kontakt – Az adatbázis tele volt olyan kontaktokkal, akivel nem lehetett tudni mi a következő lépés és ezért csak lebegtek a rendszerben.

4., Megoldások

Címkézés – Kialakítottuk a „Címkézést”, ami azt jelenti, hogy minden ember, akivel kapcsolatba léptünk bekategorizáltunk és a kategóriájának megfelelően kezeltük a jövőben.

Így megoldódtak az értelmetlen hívások és a kezeletlen kontaktok is szépen lassan fel lettek dolgozva ezek az elvek alapján.

Follow up rendszer – Kialakítottunk egy olyan Follow up rendszert, amivel az értékesítés minden lépcsőfokán úgy tudtunk elérni a céljainkat (választ kapni az ügyféltől bizonyos kérdésekben), hogy nem tartottak minket erőszakosnak, sőt igazából inkább csak céltudatosnak.

Ezzel megoldottuk, hogy ne érezzék az ügyfelek túl soknak a hívásokat és hogy az érdeklődök se tűnjenek el csak úgy, így a zárási arány is gyakorlatilag 100% felé konvergál ma már.

Hideghívás szkript – Írtunk egy olyan hideghívás szkriptet, amivel elértük, hogy senki ne vágja ránk a telefont, és hogy eljussunk odáig, hogy ha nem is szeretnének vásárolni tőlünk, akkor legalább valamelyik címkénket árjuk rakhassuk.

Ezáltal több lehetőség nyílt ki nem csak azonnal, hanem a címkék tudatában a későbbiekben is, amik elősegítették, hogy skálázni lehessen az eladásokat a jövőben.

E-mail automatizációk – a rendszerbe beépítettük az e-mail automatizációkat az értékesítés minden lépcsőfokán.

Így sokkal eredményesebb lett a lead generálás és a follow up az értékesítés minden más területén.

5., Főbb tanulságok

1., Nem lehet csak arra építeni, hogy a termékünk/szolgáltatásunk szuper és van rá igény.

2., Nem lehet csak ajánlásokból fenntartani egy céget.

3., Nem mindig elég csak csinálni. Az eredményeink akkor lesznek kiemelkedőek, ha ráadásul jól is csináljuk.

4., Kiszámítható bevétel és eredmény csak akkor van, ha az értékesítés folyamatos.

Ha úgy érzed neked is segítségre lehet szükséged lépj velünk kapcsolatba, vagy nézz körül a szolgáltatásaink között.

 

Köszönjük, hogy végig olvastad a cikket!

További tartalmak