A legfontosabb B2B sales mérőszámok

febr 9, 2024

 

A legfontosabb B2B sales mérőszámok

febr 9, 2024

 

A B2B sales világában a siker nem csak a megállapodások számában mérhető. Akadnak olyan mérőszámok, amelyek rá tudnak mutatni tevékenységünk gyenge pontjaira és segítségükkel jobban megérthetjük az eredményeket, valamint azok okait. 

Egy jól működő sales rendszer felépítése nem egyszerű feladat. Ahhoz, hogy kihozhassuk belőle a maximumot és új ügyfelekre válthassuk a befektetett energiát, érteni is kell azt, hogy mi miért történik. Szerencsére ha vannak számok, adatok, akkor nekünk sem kell a sötétben tapogatóznunk – ezek megfelelő értelmezésével választ kaphatunk a legégetőbb kérdéseinkre is.

A számok megmutatják, ha működik a stratégiánk és arra is rámutatnak, hol lehetnénk még jobbak. Így növelhető a teljesítmény és tovább növekedhetünk.

Sales mérőszámok

  • Lead-to-Customer Conversion Rate

Ez mutatja meg, hogy a leadek hány százalékából lesz végül fizető ügyfél. Alapvető adat, amely a sales funnel hatékonyságát mutatja meg. A magas konverziós ráta azt mutatja, hogy a rendszer hatékonyan működik.

  • Sales Cycle Length

Az az átlagos idő, ami alatt a lead-ből konverzió lesz. A kapcsolatfelvételtől számolva a megállapodás lezárásáig számoljuk – minél rövidebb idő, annál hatékonyabb a rendszer.

  • Customer Acquisition Cost (CAC)

Mennyibe kerül egy új ügyfél sales és marketing költségekkel együtt? Erre ad választ a CAC. Ez a teljes bekerülési költség osztva az új ügyfelek számával. Fontos mutató a hatékony sales és marketinghez – minél kisebb a szám, annál költséghatékonyabb a rendszer.

  • Average Deal Size

Megmutatja, átlagosan mekkora értékkel bírnak a megállapodások. Segítségével felmérhető a potenciális bevétel: segít a sales csapatnak, hogy előnyben részesítse a nagyobb értékű lehetőségeket és tovább faragják a stratégiát a lehető legnagyobb hatás elérése érdekében.

  • Customer Retention Rate

Ebből láthatjuk, hogy bizonyos idő tartományon belül az ügyfelek hány százalékát sikerült megtartani. Ehhez ki kell vonni az ügyfelek aktuális számát a kezdeti értékből – minél magasabb az érték, annál inkább tettenérhető a lojalitás. Sokkal költséghatékonyabb megtartani a meglévő ügyfeleket, mint újakat szerezni, így ez a mérőszám kulcsfontosságú a hosszú távú profitabilitáshoz.

  • Sales Win Rate

Megmutatja, hogy a megkeresett potenciális ügyfelek hány százalékából lesz tényleges ügyfél. Minél magasabb, annál jobb. Ebből láthatjuk, mekkora a lemorzsolódás. Az egyik legfontosabb mutató mind közül.

Mit olvassunk ki a számokból?

A sok adat mind szép és jó, de ezeket tudni kell megfelelően értelmezni. Csak így segítthetnek a számok a fejlődésünkban, a folyamatok optimalizálásában és a jobb döntéshozatalban. 

Ha úgy érzed, ezen a téren kéne egy kis segítség, kérd rutinos szakemberek tanácsát. A JustPureSales az értékesítés területre specializálódott – velünk kihozhatod a legtöbbet a sales gépezetedből és új szintre léphetsz.

Vedd fel velünk a kapcsolatot ITT és megmutatjuk, hogyan segíthetünk a céljaid elérésében!

 

További tartalmak