Milyen a jó értékesítési rendszer?

szept 29, 2023

 

Milyen a jó értékesítési rendszer?

szept 29, 2023

 

Egy jól működő B2B értékesítési rendszer a cég hatékony növekedésének alapköve. Ez biztosítja a stabil alapot ahhoz, hogy a leadekből hűséges ügyfelek váljanak.

Ez egy rendszerszintű megközelítés üzleti partner szerzéshez. Összekapcsolt lépések sorozata, melyek elvezetnek a leadek megszerzésétől a megállapodásig és tovább. Most vázlatosan végigmegyünk azokon a fő pontokon, amelyek egy ilyen rendszer alapjául szoktak szolgálni. 

 1. Lead generálás: az egész folyamat kezdőlépése – ezzel indul, potenciális ügyfelek összegyűjtése.

 2. Leadek osztályozása: a leadek nem egyformán értékesek – itt különböző kritériumok alapján osztályozzuk őket.

 3. Szükségletek felmérése: ha megvannak a leadek, jöhet a kapcsolatfelvétel – meg kell érteni az igényeiket, így személyre szabhatjuk a sales megközelítést, információgyűjtés.

 4. Egyénre szabott megoldások: a bevált sémákat rá kell szabni az ügyfélre, hogy az a gyakorlatban is tökéletesen megfelelő legyen számára.

 5. Prezentáció és javaslat: itt tálaljuk a leendő ügyfélnek az elképzeléseket és vezetjük le, miként tudnánk a legnagyobb pozitív hatást gyakorolni náluk.

 6. Tárgyalás és megegyezés: árak, időtartamok, egyéb részletek megvitatása – mindez nagyobb cégeknél hosszadalmas folyamat lehet.

 7. Onboarding: ez biztosíthatja a sima, gond nélküli ügymenetet, a közös munka megalapozója, itt épül ki igazán a bizalom a felek között a projekt elején.

 8. Értékesítés utáni támogatás: miután megtörtént az értékesítés, a feladatnak még nincs vége – a hosszú távú sikerhez fontos az utólagos támogatás a teljes elégedettség eléréséhez.

Egy sikeres B2B sales rendszer jól struktúrált és sokféleképp alkalmazható. A fentiek mellett akad még néhány főbb jellemző és sarkalatos pont amikre figyelni kell.

 • Kell egy letisztult egyértelmű folyamatsor – ami lépésről-lépésre mutatja az utat.
 • A leadek osztályozása a kulcs ahhoz, hogy a sales team a megfelelő ajtókon kopogtasson, ahol a legjobb esély van a sikerre.
 • CRM rendszer bevezetése, amivel nyomon lehet követni az interakciókat a leadekkel, ügyfelekkel.
 • Meg kell adni az értékesítési csapatnak minden eszközt, erőforrást és képzést a hatékony munkához.
 • Ma már az adatelemzés is elkerülhetetlen. A titok rendre a számokban lakozik (teljesítmény elemzés, hatékonyabb döntéshozatal, adatvezérelt megközelítés)
 • Ügyfélközpontúság nélkül ma már nem igazán lehet sikeresnek lenni, hozzájuk kell igazodni a hosszú távú kapcsolat megalapozása érdekében.

A modern üzleti életben egy jól felépített B2B értékesítési rendszer nem megkerülhető tényező a siker felé vezető úton. Ez irányt ad a sales számára, biztosítja a kiegyensúlyozottságot és maximalizálja az esélyeket a sikerre. Építsd meg Te is a saját sales rendszered – ha segítség kell, a JustPureSales csapata mindenben áll rendelkezésedre.

Vedd fel velünk a kapcsolatot ITT és megmutatjuk, hogyan segíthetünk a céljaid elérésében!

További tartalmak

Inbound vs. outbound sales

Inbound vs. outbound sales

A B2B sales területén több különböző módszer is létezik az új ügyfelek megszerzéséhez. Az értékesítés eszköztára ma már két fő csoportra bontható: létezik...